课程咨询: 4000-121-121

2020 深圳市中考英语试卷答案及解析

第一部分 客观题(60分)

I.词汇	(共15小题;	:每小题1分,	共15分)
------	---------	---------	-------

- i.从下面每小题的A、B、C三个选项中选出可以替换划线部分的最佳选项。
- 1. —Tom, let's go to play basketball.
 - —I'd love to. But I have to complete my homework first.

A. check

B. finish

C. correct

【答案】B

【解析】 本题考查complete,表示"完成"。句意:--汤姆,我们去打篮球吧。--好的,但是我得先完成作业。A表示"检查",B表示"完成",C表示"订正"。故选B。

- 2. —Your English teacher is very humorous.
 - —Exactly. She is very popular with us.

A. friendly

B. outgoing

C. funny

【答案】C

【解析】本题考查humorous,表示"幽默的"。句意--你的英语老师很幽默。--是的,她在我们当中很受欢迎。A表示"友好的",B表示"外向"的,C表示"风趣的"。故选C。

- 3. —You are always there for me when I am in trouble.
 - —That's what a friend should do.

A.in fear

B.in difficulty

C.in surprise

【答案】B

【解析】本题考查in trouble,表示"有麻烦"。句意:--当我有麻烦的时候,你总会帮助我。--这是一个朋友该做的。A表示"害怕",B表示"有困难",C表示"震惊"。故选B。

- 4. —Bi Sheng, an ancient Chinese, invented movable type printing in the 1040s.
 - —It was developed in China but served the world.

A. created

B. discovered

C. searched

【答案】A

【解析】本题考查invent,表示"发明"。句意:毕生,中国古代人,在1040年代发明了活字印刷术。A表示"创造",B表示"发现",C表示"寻找"。故选A。



- 5. —It took me nearly two days to make the vlog.
 - -I can't wait to watch it.

A. hardly

B. probably

C. almost

【解析】C

【解析】本题考查nearly,表示"几乎"。句意: --我几乎花了两天时间做这个短视频。--我迫不及待地想看了。 A表示"几乎不",B表示"也许",C表示"差不多"。故选C。

- 6. —Sam, could you tell me something about Earth Hour?
 - —Sure. People usually <u>turn off</u> lights and keep them off for an hour.

A. switch off

B. take off

C. get off

【答案】A

【解析】本题考查turn off,表示"关掉"。句意:--山姆,你可以跟我介绍一下地球一小时吗?--当然了。 人们通常在那一天关灯一小时。A表示"关掉",B表示"脱掉",C表示"下车"。故选A。

- 7.—What do you think of the Hi-tech Fair in Shenzhen Bay?
 - —You can't miss it! The show room is full of different models.

A.is filled with

B.is made of

C.is covered with

【答案】A

【解析】本题考查be full of,表示"充满"。句意:--你觉得深圳万德科技博览会怎么样?--你不能错过! 展示厅里充满了不同的模型。A表示"充满",B表示"由…制造",C表示"被…覆盖"。故选A。

- 8. —Most Chinese customers prefer to pay by Alipay or WeChat pay nowadays.
 - —That's true. Life becomes more convenient in China because of them.

A. waiters

B. buyers

C. businessmen

【答案】B

【解析】本题考查customer,表示"顾客"。句意:--现如今,大部分中国顾客更喜欢用支付宝或者微信付款。--是的。因为这些软件,中国的生活更加便利了。A表示"服务员",B表示"买家",C表示"生意人"。故选B。

ii.根据句子意思,从下面每小题的A、B、C三个选项中选出最佳选项。

- 9. —Do you mind _____ the opening time of Shenzhen Library?
 - —No problem! I'll check it on its website right now.

A. looking after

B. looking up

C. looking like

【答案】B

【解析】A表示"照顾",B表示"查找",C表示"看起来像···"。句意: --你能帮我查一下深圳图书馆的开门时间吗? --没问题! 我现在就上网查查。故选B。

10. —Cindy, I have bought a lot of fruits	s for you.	
—Wonderful! Let's put them into th	e fridge to keep them	_
A. clean	B. fresh	C. fit
【答案】B		
【解析】A表示"干净的",B表示"新	鲜的",C表示"健康的"。	句意:辛迪,我给你买了很多水果。
太好了。把它们放进冰箱保持新鲜啊	巴。故选B。	
11. —Whenever I nod to Jenny, she	my greeting with a big	g smile.
—She is always so cheerful.		
A. repli <mark>es to</mark>	B. points to	C. laughs at
【答案】A		
【解析】A表示"回应",B表示"指向	可",C表示"嘲笑"。句意	s:不管什么时候我向珍妮点头,她都
会回应我一个大大的笑容。她总是说	这样开朗。故选A。	
12. —Hey, Alicia! Have you got used to	Chinese food?	
—Yes! But I am still learning to use_	as a Chinese does.	
A. forks	B. chopsticks	C. knives
【答案】B		
【解析】A表示"叉子",B表示"筷子	",C表示"刀"。句意:	-你习惯中国食物了吗?是的! 但我还
在学习像中国人一样使用筷子。故选B。		
13. —Have you reminded your father a	bout grandmother's birthda	ay party?
—Yes, I've left him a(an)		
A. magazine	B. article	C. message
【答案】C		
【解析】句意:你提醒过你爸爸关于好	奶奶生日派对的事情了吗?	是的,我给他留下了一个便条。 A表
示"杂志",B表示"文章",C表示'	'短信,便条"。故选C。	
14. —To lose weight, I have to be on a	a diet.	
—You'd better not, you sh	ould take exercise.	
A. Instead	B. However	C. Therefore
【答案】A		
【解析】句意:为了减肥, 我准备节食	。你最好不要这么做,取了	而代之的是,你应该做运动。A表示"取
而代之的是", B表示"但是", C表表	示"因此"。故选A。	
15. —I feel bad about all the mess.		
—! I will clean it up later.		
A. Have fun	B. Good luck	C. Don't worry
【答案】C		
【解析】句意:这一团糟让我很难受。	别担心, 我晚点会清理干	净的。A表示"玩得开心",B表示"祝

Ⅱ.完形填空(共10小题,每小题1.5分,共15分)

阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C三个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。

A group of boys stood around a tree. "What a tall tree!" they said to each other, "It would be <u>16</u> to climb to the top!"

The group of boys then decided to play a game to <u>17</u> who could climb to the top of the tree first. Their mothers were sitting not far away, looking on at their <u>18</u> as they played.

One of the climbers was an 8-year-old boy named David. He was the shortest child in the group.

19 thought he would win.

Then the game started. All of the boys tried their best to climb as high as they could. Although the other boys climbed faster than David in the beginning, he <u>20</u> the top of the tree fastest in the end.

His mother was 21 .She asked him, "David, how did you reach the top of the tree so 22 ?"

"It was easy, "David said, "The other children <u>23</u> looking down as they climbed. When they realized how high they were, they were afraid of <u>24</u>. I, however, looked only up. When I saw how close I was, I kept going higher and higher <u>25</u> I reached the top."

It is true in life that if we just keep going forward without looking back, we are more likely to reach our goals.

16. A. boring	B. exciting	C. dangerous
17. A. believe	B. think	C. see
18. A. students	B. children	C. teachers
19. A. Nobody	B. Somebody	C. Everybody
20. A. got up	B. got on	C. got to
21. A. proud	B. worried	C. frightened
22. A. carefully	B. quickly	C. quietly
23. A. kept	B. avoided	C. practiced
24. A. taking down	B. falling down	C. calming down
25. A. if	B. after	C. until

16. 【答案】B

【解析】A表示"无聊的",B表示"刺激的",C表示"危险的"。根据上下文,孩子们觉得爬到这棵树的顶端会很刺激,所以开始比赛。故选B。

17.【答案】C

【解析】A表示"相信",B表示"思考",C表示"看"。根据句意,孩子们决定通过比赛来看看谁能最先爬到树顶。故选C。

18.【答案】B

【解析】A表示"学生",B表示"孩子",C表示"老师"。根据上下文,孩子们的妈妈都坐在不远处看着他们玩耍。故选B。

学学而思1对1深圳分校

19.【答案】A

【解析】A表示"每人",B表示"有的人",C表示"每个人"。根据上下文,由于大卫是最矮的小孩,所以没人觉得他可以赢。故选A。

20.【答案】C

【解析】A表示"起床",B表示"上车",C表示"到达"。根据句意,大卫是第一个爬到树顶的。 故选C。

21.【答案】A

【解析】A表示"自豪",B表示"担忧",C表示"害怕"。根据上下文,大卫赢得了比赛,他的妈妈为他感到十分自豪。故选A。

22.【答案】B

【解析】A表示"小心地",B表示"快速地",C表示"悄悄地"。根据句意,妈妈问他,为什么你可以这么快地爬到树顶。故选B。

23.【答案】A

【解析】A表示"一直保持(某动作)", B表示"避免", C表示"练习"。根据上下文, 别的孩子在爬树的时候一直在往下看。故选A。

24. 【答案】B

【解析】A表示"拿下",B表示"摔下",C表示"冷静下来"。根据上下文,别的孩子爬高之后都很害怕摔下来。故选B。

25.【答案】A

【解析】A表示"如果",B表示"之后",C表示"直到"。根据上下文,我一直往上爬,直到爬到树顶。故选A。

Ⅲ.阅读理解。(共 20 小题;每小题 1.5 分;共 30 分)

阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。

Α

Good news for art lovers! We have collected some information about the exhibitions put on in Shenzhen this summer.

Frank Yang's Artworks

An exhibition showing late master Frank Yang's old photos, letters, videos and landscape paintings is being held. Entry is free.

Dates: Until July 26.

Venue: Guan Shanyue Art Museum,6026 Hongli Road, Futian District.

Contemporary Art

Chinese artists Wang Dawei and Li Xiao are holding their exhibitions, featuring contemporary sound art and video art. Entry is free.

Dates: Until August 18.

Venue: OCAT Shenzhen, South Area, OCT-LOFT, Nanshan District.



Metro: Line 3 or 4 to Children's Palace

Station, Exit B.

Metro: Line 1 to Qiaocheng East Station, Exit A.

Cassie Chen's Photos

Cassie Chen, a graduate of Tsinghua University, is exhibiting her photographic Works in Shenzhen. Visitors can find photos on different themes. Entry is free.

Dates: Until July 30.

Venue: TC101 Exhibition Hall, 2001 Longxiang Boulevard, Longgang District.

Metro: Line 3 to Universiade. Station, ExitC.

Future Art

Chinese artist Sun Fangping is exhibiting his works. Organizers hope that this series of exhibitions will explore the direction and value of the future of art.

Dates: Until August 31.

Venue: Zhi Art Museum, Song' an Road Bao'

an District.

Metro: Ling 11 to Houting Station, Exit A and

then take a taxi.

26. Which line can you take to enjoy Cassie Chen's Photos?

A. Line 11.

B. Line 4.

C. Line 3.

D. Line 1.

【答案】C

【解析】细节题; 根据题干"which line"和"Cassie Chen's Photo"可定位原文"Metro: Line 3 to University Station",故答案选C。

27. In which district can you visit Future Art?

A. Nanshan District

B. Futian District

C. Longgang District

D. Bao'an District

【答案】D

【解析】细节题;根据题干 "which district"和 "Future Art"可定位原文 "Venue: Zhi Art Museum, Song' an Road, Bao' an District",故答案选D。

- 28. Which exhibitions can you choose if you are free on August 15?
 - A. Contemporary Art and Future Art
 - B. Cassie Chen's Photos and Future Art.
 - C. Contemporary Art and Frank Yang's Artworks
 - D. Frank Yang's Artworks and Cassie Chen's Photos

【答案】A

【解析】推断题;根据题意,需要找出于 8 月 15 日后结束的展览,因 Frank Yang's Artworks 于 7 月 26 日结束,可排除;Cassie Chen's Photos 于 7 月 30 日结束,也可排除;而 Contemporary Art 和 Future Art 分别于 8 月 18 日和 8 月 31 日结束,故答案选 A。



29. Where is the text probably taken from?

A. A novel

B. A story book

C. A newspaper

D. A science magazine

【答案】C

【解析】推断题;因原文不涉及任何故事人物和故事情节,可排除A和B;且文章不涉及任何科学知识,可排除D;从原文第一句 "Good news for art lovers! We have collected some information about the exhibition put on in Shenzhen this summer" 可知该信息来源于报纸,故答案选C。

Е

"Miss Smith! What rough (粗糙的) hands Mary Jessup has! "said Daisy Marvin, as she walked home from school with her teacher.

"In my opinion, Daisy, Mary's hands are the prettiest in our class."

"Why? Miss Smith, they are as red and hard as they can be. How they would look if she tried to play on a piano! "Daisy said.

Miss Smith took Daisy's hands in hers, and said, "Your hands are very soft and white, just the hands to look beautiful on a piano; yet they don't have one beauty that Mary's hands do .Shall I tell you what the difference is?"

"Yes, please, Miss Smith." Daisy looked at Miss Smith, with eyes wide open.

"Well, Daisy, Mary's hands are very busy. They wash dishes; they make fires; they hang out clothes, and help to wash them, too; they are always trying to help her poor, hard-working mother."

Miss Smith continued, "Besides, they wash and dress the children; they mend their toys and dress their dolls; yet, they find time to bathe the head of the little girl who is so sick in the next house to theirs."

"They do good deeds(行为) to every living thing. I have seen them patting the tired horse and the homeless dog in the street. They are always ready to help those who need help."

"I shall never think Mary's hands are ugly any more, Miss Smith." Daisy said that with tears in eyes.

"I am glad to hear you say that, Daisy; and I must tell you that they are beautiful because they help others gladly and cheerfully."

"Oh, Miss Smith! I feel so ashamed of myself and so sorry, "said Daisy, looking into her teacher's face with shining eyes.

"My dear, beauty doesn't lie in how one looks but what he does."

30. What did Daisy think of Mary's hand at first?

A. Warm

B. Ugly

C. Dirty

D. Soft

【答案】B

【解析】细节题;文章中有多处出现Daisy对Mary手的直接评价,比如 "rough", "red and hard",且从原文"I shall never think Mary's hands are ugly any more, Miss Smith"可知,Daisy一开始觉得Mary



的手是不好看的, 故答案选B。

31. What is beauty in Miss Smith's opinion?

A. Being patient.

B. Being good-looking.

C. Being helpful.

D. Being hard-working.

【答案】C

【解析】细节题; 根据题意, 要找出 Miss Smith 对美的理解。从原文 "I must tell you that they are beautiful because they help others gladly and cheerfully." 可知, Miss Smith 认为乐于助人是一种美, 故答案选 C。

32.What can we infer (推断) from the passage?

- A. Mary's mother was lazy.
- B. Mary lived a comfortable life.
- C. Miss Smith disliked Daisy.
- D. Daisy understood beauty better.

【答案】D

【解析】推断题;从文章中"they are always trying to help her poor, hard-working mother"可知, Mary妈妈并非懒惰,可排除A;从文章"Mary's hands are very busy. They wash dishes; they hang out clothes, and help to wash them, too; they are always trying to help poor, hard-working mother"可知Mary 生活不易,可排除B;定位原文"I am glad to hear you say that, Daisy..."可知, Miss Smith并不讨厌Daisy,她对于Daisy态度的改变感到非常欣慰,可排除C; Daisy一开始认为Mary的手丑,后对于Mary的手改观了,可以推断出Daisy对美有了更深的认识,故答案选D。

33. What is the best title for the passage?

A. Busy Days

B. Cheerful Tears

C. Shining Eyes

D. Beautiful Hands

【答案】D

【解析】最佳标题题;文章通篇在讨论关于Mary手好不好看的问题,经过和Miss Smith讨论后, Daisy 最终明白了什么是美的手。且文章最后一句话 "My dear, beauty doesn't lie in how one looks but what he does"点明了主题,美丽的手不取决于她长得怎么样,而取决于她做了什么,故答案选D。

C

When Chinese people talk about Chinese tea culture today, they won't miss an important person in Chinese history-Lu Yu, respected as a "Sage of Tea(茶圣)" for his achievements in the Chinese tea culture. He is best-known for *The Classic of Tea*, the first work on growing, making and drinking tea.

Lu was born in Jingling in 733 A.D.As a child, he became a student of Zou Fuzi. Thanks to his teacher's **guidance**, he learnt a lot. He often made tea for his teacher. He also took care of his fellow



students' health using his knowledge on tea and herbs (草药).

Lu Yu often went to the countryside to gather tea leaves and herbs. On one of those trips, Lu Yu found a spring. The water was quite clear and clean. When Lu made tea with this spring water, he found the tea tasted better than usual. From then on, he realized the importance of water quality in making tea.

In 752 A.D, Lu Yu finished his studies and returned to Jingling, where he met Cui Guofu. Both men shared the same interests in tea, literature(文学)and poetry. They soon became good friends. Since then, the two spent much time travelling, drinking tea and writing poems together.

This period was important to Lu Yu as a man of literature. Cui, with his rich experience and skills in writing, became a coach of Lu. He provided necessary help with Lu's writing. It was during this time that Lu finally wrote the amazing work, *The Classic of Tea*.

34. What is Lu famous for?

A. Having wisdom.

B. Respecting teachers.

C. Caring for friends.

D. Influencing tea culture.

【答案】D

【解析】细节题; 题干关键词为 "famous for"。原文第一段提到 "He is best-known for The Classic of Tea, the first work on growing, making and drinking tea." ,大致译为 "他因编纂世界第一部茶叶专著《茶经》而闻名于世",故答案为D。

35. What does the underlined word "guidance" in Paragraph 2 probably mean?

- A. Help
- B. Stress
- C. Protection
- D. Control

【答案】A

【解析】词义推断题;由原文关键句"Thanks to his teacher's guidance, he learnt a lot"可知老师给予的是"帮助"。选项中,A.帮助 ,B. 压力,C. 保护, D. 控制。故答案为A。

36. Why did Lu and Cui become good friends?

- A. They had the same hobbies.
- B. They lived in the same place.
- C. They spent much time together.
- D. They had the same experiences.

【答案】A

【解析】细节题;由文章 "Both men shared the same interests in tea, literature and poetry. They soon became good friends."可知,他们是因为由相同的兴趣爱好才成为了朋友,故答案为A。



37. Which of the following is the correct order according to the passage?

- 1) Lu Yu wrote The Classic of Tea.
- 2 Lu Yu became a student of Zou Fuzi.
- 3 Lu Yu made friends with Cui Guofu.
- (4) Lu Yu found water quality was important.

A. 2314

B. 2431

C. 4(1)(3)(2)

D. 4231

【答案】B

【解析】排序题;事件出现顺序为:②陆羽成为了邹夫子的学生(第二段)——④陆羽发现水质的重要性(第三段)——③陆羽与崔国辅成为好友(第四段)——①在崔国辅的帮助下,陆羽完成了《茶经》(第五段),故答案为B。

D

Teens and kids are reading a lot less for fun, according to a recent report.

Although the decline (下降) in the past ten years is very surprising for teen readers, some data (数据) in the report shows that reading is still a big part of many children's lives.

According to the report, the number or teens who hardly read has gone up from 8 percent to 25 percent today. The report data shows that kids' reading ability remains almost the same. However, the amount of reading time has fallen, from about an hour every day to half an hour.

As for children's e-reading, the report mentions little about its effects. But it says that many parents choose to control the time spent on e-books, mainly because they are worried about the increased screen time. After all, it is important to protect their kids' eyes.

The most helpful part in the report is parents' effects on their children. It shows that parents are examples and important guides for them in reading. If parents read more and find more time to read with their children, it turns out that their children actually read more often.

As summer vacation arrives, parents might take this chance to step in, make a reading list and enjoy the pleasant family reading time.

38. What do we know about children's fun reading time?

A. It is much shorter.

B. It stays the same.

C. It is much longer.

D. It changes a little.

【答案】A

【解析】细节题;题干关键词为 "children's fun reading time"。原文第一段提到 "Teens and kids are reading much less for fun",由此可知青少年及儿童的娱乐性阅读时间变短了,故答案为A。



39. Why do many parents control e-reading?

A. It can waste kids' time.

B.E-books are not so important.

C. It can harm kids' health. D.E-books are a waste of money.

【答案】C

【解析】推断题;题干关键词为 "parents control e-reading"。由原文第二段关键句 "…parents choose to control the time spent on e-books, mainly because they are worried about the increased screen time. After all, it is important to protect their kids' eyes"可知,对于阅读电子书,家长更担心的是会对孩子的用眼健康造成伤害,故答案为C。

40. How should parents encourage children's reading?

A. By making reading plans.

B. By setting good examples.

C. By praising kids' reading.

D. By offering different books.

【答案】B

【解析】推断题;由文章 "It shows that parents are examples and important guides for them in reading. If parents read more and find more time to read with their children, it turns out that their children actually read more often." 可知,当家长能够树立好榜样,多花时间在阅读上,孩子们就会跟着一起养成良好的阅读习惯,故答案为B。

41. What's the writing purpose of the last paragraph?

A. To prevent e-reading.

B. To encourage family reading.

C. To advise family trips.

D. To describe vacation pleasure.

【答案】B

【解析】主旨大意题;由最后一段 "...make a reading list and enjoy the pleasant family reading time" 可知,该段意在鼓励家庭阅读,故答案为 B。

Ε

The Taojinshan Greenway (绿道) in Shenzhen has been open to citizens since July, 2019.Sitting at the west side of Shenzhen Reservoir, it is as long as 7.07 kilometers.

With plants along both sides and lakes lying at different sites, tourists can enjoy wonderful scenery all the way. If they are tired, they are free to take a rest at the 3 stops that were built for breaks. Additionally, five unused guard posts (岗享) along the old route have remained. **They** serve as sightseeing platforms for visitors to feel the cultural spirit behind the place.

Of all its 13 scenic spots, 8 were designed to have Al helpers. From them, visitors can gain information on parking, tour guide services and more. The smart greenway, with free Wi-Fi available, also provides environmental date, such as temperature, wind speed and air quality. What's more, it can give visitors warnings of coming extreme(极端的)weather and natural disasters, including rainstorms and typhoons that may hit Shenzhen.



"Started in the middle of 2015, the building process of the Taojinshan Greenway has taken good care of de wildlife and environment nearby" said Yang Shiming, an official in charge of the project."

The greenway is an example of construction projects without doing harm to the nature. It also shows the role that technology plays in building a smart greenway for more life convenience."

- 42. How long did it take to finish the Taojinshan Greenway?
 - A. About 3 years

B. About 4 years.

C. About 5 years

D. About 6 years.

【答案】B

【解析】细节理解题。根据第四段 "Started in the middle of 2015"及第一段第一句 "The Taojinshan Greenway in Shenzhen has been open to citizens since July, 2019."可知,从2015至2019年,淘金山绿道的工程一共花了4年。故答案为B。

- 43. What does the underlined word "They" in Paragraph 2 refer to?
 - A. Views.
- B. Visitors.
- C. Stops.
- D. Guard posts.

【答案】D

【解析】词义猜测题(代词)。在代词词义猜测题中,考点为It且做形式主语或宾语时,需要在后文找答案,若考点为其他代词(如本题的They),则在前文找答案即可。根据关键句 "They serve as sightseeing platform for visitors···"可知,They指代的应该是前一句话的主语guard posts。故答案为D。

- 44. What is the main idea of Paragraph 3?
 - A. What AI helpers do.

B. Technology changes life.

C. How AI helpers work.

D. Technology protects humans.

【答案】A

【解析】主旨大意题(段落)。第三段讲述的主要是AI helpers在景点发挥的作用及能够做的工作,如提供停车位信息或提示天气情况等。段落中的主体为AI helpers,而B选项只用Technology一词概括,过于广泛,无法精确概括第三段的内容;C选项译为"AI运行的方式",与原段落无关;D选项译为"科技保护人类",与原段无关。故答案为A。

- 45. What can we learn from this passage?
 - A. It is interesting to use AI helpers.
 - B. It is important to build greenways.
 - C. It is possible to balance nature and construction.
 - D. It is unnecessary to worry about terrible weather.

【答案】C

【解析】推理判断题(全文)。根据最后一段的中心句 "The greenway is an example of construction



projects without doing harm to the nature"(绿道工程就是在不伤害大自然的前提下开展建筑工程的最好范例)可知,C选项和原文想要表达的想法最为接近、故答案为C。

第二部分 主观题(25分)

IV.语法填空(共10小题,每小题1分,共10分)

阅读下面短文, 在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。

One day, a man was walking by the corner of a street. Here he met <u>46</u> little boy holding a bird cage and selling the birds inside. He <u>47</u> (stop) and looked very sadly at the birds without freedom in front of him. The birds were screaming in the cage, trying to fly away.

After standing <u>48</u> a moment, he said to the boy, "How much does <u>49</u> (you) bird cost? I want..."

"One fifty cents, sir," the boy answered quickly.

"I am afraid that you are mistaken. I am not asking how much it is. "The man said, "I would like _50 (buy) all of them. What I ask is how much you want for them."

Hearing this, the boy <u>51</u> (happy) counted the number of the birds in the cage.

"They cost five dollars."

"Here <u>52</u> (be) the money! "The man passed the money. The boy counted excitedly.

However, he then was <u>53</u> (surprise) to find all the birds had flown away.

"OH, my god, for what reason did you do that, sir? You don't even get a bird!" The boy asked the man who set the birds free.

"My boy, let me tell you <u>54</u> I did this. " The man said, "I have no right to get them. Every life should be free and they are our <u>55</u> (friend). So we should give them freedom."

46. 【答案】a

【解析】考察不定冠词的用法, 文中第一次提到这个小男孩, 故用a表泛指。

47. 【答案】stopped

【解析】考察动词时态中的一般过去时。根据全文语境及下文并列结构 "and looked"可知, 动作发生在过去, 故此处填stopped。

48. 【答案】for

【解析】考察介词在固定搭配中的用法, for a moment 一会儿。

49. 【答案】your

【解析】考察代词中的形容词性物主代词, 修饰某物时, you需变成形容词性物主代词your。

50. 【答案】to buy

【解析】考察非谓语动词在固定搭配中的用法, would like to do 想要做某事。

51. 【答案】happily

【解析】考察副词修饰动词的用法,根据该词在句中位置及下文的counted可知,此处happy的变形词汇应修饰动词counted,译为"快乐地数着",而副词修饰动词,故变形为happily。

52. 【答案】is

【解析】考察主谓一致, 本句话为倒装句, 真正的主语为the money, 故谓语用单数is。

53. 【答案】surprised

【解析】考察形容词, 句子含义为他感到惊讶, 形容人的感受, 故填surprised, 译为"感到惊讶"。

54. 【答案】why

【解析】考察宾语从句, 根据后文可知这个男人在向小男孩解释这么做的原因, 故用连接词why。

55. 【答案】 friends

【解析】考察名词单复数, 根据前文they are 可知, 词汇应填复数friends。

V.书面表达(共15分)

深圳市正在争创全国文明城市。假定你是鹏城中学学生会主席,希望同学们为"创文"做出自己的贡献。请你按照所提示的要点,代表学生会写一篇倡议书。

环境保护	①垃圾分类;②绿色出行
公益慈善	①志愿服务; ②
人际交往	①诚信友善; ②

要求:

- 1.词数80左右(开头和结尾已经给出,不计入总词数);
- 2.要点齐全,可适当发挥;
- 3.条理清晰, 语句通顺, 意义连贯, 书写规范;
- 4.文中不得出现真实姓名和校名。

参考词汇:分类sort out 志愿者volunteer 贡献contribution

Dear friends,

As we know, Shenzhen is working hard to win the title of China's National Civilized City.



参考范文:

Dear friends,

As we know, Shenzhen is working hard to win the title of China's National Civilized City.

It's well known that Shenzhen is striving for one of the ten civilized cities in China, and now it is a good opportunity for us to make our own contributions.

Firstly, more changes in our daily life, such as sorting out the rubbish and travelling in a greener way, can be made to protect the city environment. What's more, to make Shenzhen a loving city, we are also supposed to help those in need by doing some voluntary work or raising donations. Last but not least, get along with others in an honest and friendly way. We'd better avoid talking about others' privacy if we want to show our respect.

I strongly believe that we will make Shenzhen a more civilized and beautiful city with our joint efforts.

All in all, Shenzhen is our home. It's time to take action.

The Student Union July 20, 2020

